A D vitamin szerepe
2012 október 20. | Szerző: Borsika |
A D vitamin szerepét egyre jobban felismerik a kutatók, az elmúlt 70 évben számos orvosi tanulmány jelent meg róla. Daganatos betegségek , immunhiány esetén
hasznosnak vélték úgy magasvérnyomás, mint szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és immunbetegség, valamint szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség, idegi problémák esetén is. Kimutatták például, hogy vastagbélrák, prosztatarák, mellrák, petefészek rák esetében igen alacsony a D vitamin előfordulása a vérben.. .
D vitaminhoz elsősorban napozásnál jut hozzá a szervezet, érdemes naponta kb. 30 percet a napon tölteni, természetesen nem délben, a nyári forróságban..
70%-ban a napfény hatására alakul ki, körülbelül 30 %-ban táplálkozással tudunk természetes úton D vitaminhoz jutni.
A téli időszakban jó hatású a kvarcolás, természetesen itt is fontos a fokozatosság, a védőszemüveg használata és az egyéni érzékenység figyelembe vétele.
Lehet kapni különböző szintetikus D vitamin készítményeket is.
Az élelmiszerekben is található:például a halban, tejben, tojásban, valamint a csiperke gomba, a narancs és az élesztő is bőségesen tartalmaz D vitamint.
A téli hónapokban különösen figyeljünk arra, hogy a fenti tanácsokat figyelembe véve alakítsuk ki táplálkozásunkat
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: