A D vitamin szerepe

A D vitamin szerepét egyre jobban felismerik a kutatók, az elmúlt 70 évben számos orvosi tanulmány jelent meg róla. Daganatos betegségek , immunhiány esetén

hasznosnak vélték úgy  magasvérnyomás,  mint  szív- és érrendszeri betegségek,  cukorbetegség és  immunbetegség, valamint szív és érrendszeri problémák, cukorbetegség, idegi problémák  esetén is. Kimutatták  például, hogy  vastagbélrák, prosztatarák,  mellrák,  petefészek rák esetében igen alacsony  a D vitamin  előfordulása a vérben.. .

D vitaminhoz elsősorban napozásnál jut hozzá a szervezet, érdemes naponta kb. 30 percet a napon tölteni, természetesen nem délben, a nyári forróságban..

70%-ban a napfény hatására alakul ki, körülbelül 30 %-ban táplálkozással tudunk természetes úton D vitaminhoz jutni.

A téli időszakban jó hatású a kvarcolás, természetesen itt is fontos a fokozatosság, a védőszemüveg használata és az egyéni érzékenység figyelembe vétele.

Lehet kapni különböző szintetikus D vitamin készítményeket is.

Az élelmiszerekben is található:például a halban, tejben, tojásban, valamint a csiperke gomba, a narancs és az élesztő is bőségesen tartalmaz D vitamint.

A téli hónapokban különösen figyeljünk arra, hogy   a fenti tanácsokat figyelembe véve alakítsuk ki táplálkozásunkat

Tovább a blogra »