Kökény termés A kökény C-vitamin forrás, hatékony szív- és érrendszer gyógyító, szervezet tisztító és gazdag elagsavban. A kökény egy tövises cserje, mely minden felé megterem, szép, fehér tavaszi virágait és hamvas kék őszi termését mindenki ismeri. A kökény virágjából enyhe hashajtó hatású és vizelést előmozdító teát tudunk készíteni, melynek hatóanyaga az amygdalin és bizonyos cseranyagok. A kökény gyümölcse frissen élvezetes jó hatású a gyümölcslé kivonatokba, nagyszerű összehúzó és dugító hatásokkal bír. A kökényt savanykás íze miatt szeretjük. A kökény gyümölcsöt akkor gyűjtjük be amikor a dér már megcsípte picit, mert ekkorra a kökény velője megpuhul és fanyarságából veszít valamennyit, íze picit édeskéssé válik. A kökény a gyógyászatban a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére ajánlják, és használták már az ókorban is. A kökény fanyar termése anyagcsere fokozó és zsírcsökkentő hatása révén enyhe fogyasztó, vesetisztítóként és vizelethajtó hatásokkal rendelkezik. A kökény bogyóinak jelentős a C-vitamin tartalma, illetve különösen gazdag értékes gyümölcssavakban. A kökény fontos forrása az ellagsavnak, mely egy daganatpreventív fenolos dilakton, anticarcinogen, azaz rákellenes hatású flavonoid. Kísérletileg igazolt, hogy az ellagsav étrendi adagolása 55%-al csökkenti a daganatok kifejlődésének esélyét. A kökény velőjében lévő legfontosabb flavonoidok a kempferol, a kvercetin a glikozidok és a rutin. Emellett még a kökényben előfordulnak procianidinek is. A kökény színét a benne lévő található polifenol flavonoidnak köszönheti. Ezek a vegyületek képesek megkötni a vasat, ezáltal csökkenti káros hatásait. A vörösbor és a csokoládé is tartalmaz polifenolnak, azonban a legfrissebb kutatások szerint mégsem képesek kifejteni ugyanezt a jótékony hatást, mint amit a kökény is tud. A kökény hatásai A kökény velője méregtelenítő és vértisztító hatása okán, bőrkiütések megszüntetésére alkalmazta a népi gyógymód . A kökény jót tesz továbbá a bélhurutnak, jótékonyan hat az anyagcsere-szabályozó mechanizmusokra, érvényesül reumánál, és általános immunerősítő. A kökényt a népgyógyászat kúraszerűen aranyér és sárgaság kezelésére is javasolja. A kökény virágának desztillátuma a kozmetikai iparban erősítő szer, elfedő anyag, a gyümölcs leve bőrkondicionáló anyag. A kökény magas vitamin, ásványi anyag és csersavtartalma okán feszesíti, táplálja, regenerálja a laza, sápadt, olajos, fáradt és korpás bőrfelületet. Egy friss kutatás eredményei bizonyították, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény, az áfonya, a meggy, a szőlő vagy a szilva, olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, Alzheimer-kór és bizonyos rákbetegségek. —