A csipkebogyó szedésének itt az ideje!

Itt az ideje a csipkebogyó gyűjtésének, felhasználásának.

Magas antioxidáns tartalma ( pl. E, D, C és K vitaminban gazdag ) sok betegségtől véd meg minket, likopin is  található bőségesen benne, ez bár. a paradicsomban is jelentős, de a csipkebogyóban  levő könnyebben felszívódik.

Mozgásszervi gondoknál elősegíti az ízületi folyadék, a kollagén termelődését,  így csökken a fájdalom, a duzzanat, gyorsabb a gyógyulás.  Mivel a csipkebogyó immunrendszer -működést szabályzó hatású is, így nemcsak a tüneteket csökkenti.

A csipkebogyó magvai  bél tisztító hatásúak, így csökken a vastagbélrák kockázata is.

A bőr állapota is javul, mivel esszenciális zsírsavakat is tartalmaz.

Elkészítése változatos, pl. egyik, kevésbé ismert felhasználási módja, amivel a legtöbb hatóanyaga megőrződik, a  belőle készült nyers lekvár.1 dl  tiszta, hideg vízbe beáztatunk este 1 evőkanál csipkehúst, reggel  áttörjük szitán, édesítésként mehet bele 2 teáskanál agave szirup, vagy 2 teáskanál nyírfacukor, jégre téve 3 napig felhasználható, cukorbetegek , fogyókúrázók is fogyaszthatják

 

Tovább a blogra »