B12 vitamint a szervezetünk nem képes előállítani, a vegan étkezésnél ez különösen nagy gond.
Kiváló segítség ebben a lucerna. Bio- lucerna magból este áztassunk be egy ½ bögrényi mennyiséget, majd másnap csíráztató tálba téve átöblítjük és normál szobakőmérsékleten tartva naponta 1-2 alkalommal folyóvíz alatt átmossuk a tálkát..3-4 nap múlva már fogyasztható, de a legjobb a hetedik napon enni. Úgy csíráztassunk, hogy mindig legyen egy tálka friss csíránk, ezt lehet turmixba tenni, salátában is finom, de akár a vajas kenyeret is megszórhatjuk vele. Friss, olcsó és vegyszermentes zöldséghez jutunk így, amire a téli hónapokban különösen szükségünk van. Kisgyerekek, szoptatós mamák is ehetik.
A legerősebb lúgosító hatású növényünk.
A lucerna csírának jelentős a C-, B-, B12-, D-, E- és K-vitamin-tartalma, valamint sok benne a vas, a calcium, a foszfor, az L-borostyánkősav és a magnézium.A lucerna csíra rendkívül fontos szív- és érrendszeri betegségek esetében, valamint csökkenti a vérzéseket és megelőzi a vérrögök kialakulását. . A lucerna csírában található ásványi sók lúgosítják a vért, rostjai oldják a lerakódott koleszterint. A vastagbél-gyulladással küszködőknek kifejezetten ajánlják. A lucerna csíra csökkenti a vércukorszintet, szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást, és a kötőszövetek rugalmasságát is javíthatja. Érdemes hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és fogyókúra esetén is beépíteni az étrendbe, csakúgy mint asztmánál, légzőszervi problémáknál, illetve csont- és fogproblémáknál.