Az almában található hatóanyagok a végbélrák sejtek 26 százalékát pusztították el a kísérletekben.
A vastagbélrák jelenleg a második vezető halálok a rákos megbetegedések közül nők esetében, férfiaknál pedig a harmadik. Az oligoszacharidok az elmúlt időszakban egyre több figyelemnek örvendenek általános egészségvédő élelmiszerként. Kutatások során megállapították, hogy támogatják a bélflóra egészségét, ellenőrzés alatt tartják a vércukorszintet és hatással vannak az immunrendszerre.
Sajnos a legtöbb kereskedelmi forgalomban levő alma lé gyakorlatilag nem tartalmaz pektint vagy aktív enzimeket és a nyers almával összehasonlítva körülbelül a gyógyhatású polifenolok 10 százaléka található meg bennük. A nyers gyümölcs természetesen ebben az esetben is sokkal egészségesebb, mint a feldolgozott változata.
Ez további bizonyítékkal szolgál az alma egészség megőrző és rákellenes hatására, még kis koncentráció esetén is.
Tehát akár megelőzésként is fogyasszunk naponta min. 1-2 szem almát, ha lehet, vegyszermenteset.Amennyiben lehetőségünk van rá, ültessünk pl. húsvéti rozmaring fajtájú almát, ez vegyszeres kezelést nem igényel, bő termést hoz és egész télen elálló almához jutunk általa.