influenza ellen természetes módon

2013 szeptember 19. | Szerző: |

 

Bizonyos ételekkel és tápanyagokkal hatékonyan védekezhetünk a megfázással és influenzával szemben.

A magas cink hatóanyag például  fontos úgy a megelőzésben, mint a védekezésben, ilyen a a szezámmag, mustármag, zeller, babfélék, mandula, kesudió, teljes kiőrlésű termékek, tökmag, napraforgómag, kakaópor. A szezonális betegségekre jó megoldás  , mivel antibakteriális, gombaölő és immunrendszer erősítő tulajdonságokkal, nem csak a gyógyulást gyorsítja meg, de a vírusölő fehérvérsejtek termelődését is elősegíti. De figyeljünk arra is, hogy a cink a réz felszívódását akadályozza, tehát a cinkben dús étrend gyakran jár rézhiánnyal is. Ezért hetente kétszer kell enni egy-egy adag gombát A D-vitamin szintén elengedhetetlen a téli időszakban, hiszen nem csak a csontokat erősíti, de a megfázás tünetei ellen is hatásos. Egy 2009-es tanulmány bizonyította a D-vitamin fogyasztás és a megfázás elleni védelem kapcsolatát. Kutatók 18.883 alany bevonásával készült vizsgálatban arra jutottak, hogy a legmagasabb D-vitamin szinttel rendelkezők betegednek meg a legkevésbé. Ezt a vitamint sajnos igen nehéz kizárólag étrenddel pótolni. Ha nincs napfény, napi 2000 IU D3 vitamin pótlása ajánlott felnőtteknek és 10 év feletti gyermekeknek is!

Immunrendszert erősítő és fájdalomcsillapító hatóanyagokkal rendelkezik az Echinacea is, ez a gyógynövény több mint 50%-kal csökkenti a megfázás kialakulásának esélyét, és átlagosan 1,4 nappal csökkenti a vele járó kellemetlen tüneteket (amennyiben azonnal, azok megjelenésekor kezdi el szedni). Tinktúraként vagy salátákhoz, levesekbe adagolva fogyasztandó.

A C vitamin nem hagyható ki. Napi 1g az ajánlott adagja az őszi-téli hónapokban. Ennyi van egy marék áfonyában és három citromban, meg három zöldpaprikában, ha nyersen fogyasztjuk el. A főtt burgonya C-vitamin tartalmával is érdemes még számolni, főleg ősszel (tavasszal már nem ). A K2 vitamin sajtból, savanyú káposztából, olajos halból, napi egy tojás sárgájából biztosítható.

A nyálkahártyák nagyon fogékonnyá válnak a fertőző betegségekre (pl. influenza), ha nem fogyasztunk elegendő A vitamint. Sok A-vitamin van a májban és vajban. A sárgarépa, a sütőtök az A-vitamin elő-anyagaiban (béta-karotinokban) gazdag, csak úgy, mint a spenót, sóska, de mindegyiket felülmúlja az édesburgonya.

Fontos a megfelelő szelén bevitel pl. fokhagyma, brazil dió (pár szem) vagy két tojás fehérje formájában. A szelént természetes módon nem lehet túl adagolni, de étrend-kiegészítőkkel igen. Ilyenkor jellemző a fokhagyma szagú verejték, ami nem kívánatos. A napi 200 mikorgrammal szemben ilyenkor százszoros, ezerszeres dózisokról beszélünk!

Igen sok szilíciumot tartalmaz a cékla. A nagy falósejtek működéséhez a szilícium elengedhetetlen. Mindez 10dkg céklával már biztosítható naponta.

Kellenek a jó olajok: napi egy evőkanálnyi olíva olaj salátán vagy mártásokhoz felhasználva (a liba és a kacsazsír is kiváló ebből a szempontból).

A gombák rézben és germániumban gazdagok és ezeknek a nyomelemeknek is nagy szerepük van az immunrendszer kifogástalan működtetésében.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Kategória

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!